Aktualności
Na sukces w handlu detalicznym wpływa wiele czynników. Duże znaczenie ma poziom cen, dopasowanie oferty do potrzeb i preferencji klientów czy dogodne godziny otwarcia oraz odpowiednia obsługa. Równie ważne, choć nie zawsze właściwie doceniane będą również wykorzystywane meble sklepowe i ich ustawienie. Przekonajmy się, jakie warunki musi spełniać wyposażenie placówki handlowej i jak je rozstawić.
Chłodziarki i zamrażarki to podstawowy oraz niezbędny sprzęt, który znajduje się w lokalu gastronomicznym czy sklepie spożywczym. Każde z tych urządzeń ma jednak odmienne funkcje i służy do przechowywania innego typu produktów. W tym artykule przedstawimy, jakie są zasadnicze różnice pomiędzy chłodziarką i zamrażarką.
Przechowanie produktów w obniżonej temperaturze jest sposobem na znaczne przedłużenie ich trwałości. W przypadku głębokiego mrożenia i konieczności utrzymania kilkunastu stopni poniżej zera najlepszym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na wybór odpowiedniej szafy mroźniczej. Przyjrzyjmy się temu, jakie artykuły można w nich przechowywać i jakie kryteria powinna ona spełniać.
Wyposażenie sklepu to ważny element wpływający na jego funkcjonowanie. Odpowiednio dobrane może znacznie podnieść atrakcyjność sprzedawanych towarów i ułatwić klientom ich wybór, a także pomóc obsłudze we właściwym eksponowaniu produktów oraz rozmieszczaniu ich we właściwych miejscach. Szczególnie istotny jest rodzaj wykorzystanych mebli sklepowych. Przekonajmy się, jak ich cecha okaże się kluczowa i dlaczego.
Przechowywanie żywności wymaga zapewnienia warunków, w których będzie mogła zachować świeżość i pełnię smaku. Jednym z niezawodnych sposobów na przedłużenie trwałości wszelkiego rodzaju produktów spożywczych jest skorzystanie z możliwości ich zamrożenia. Będzie się to jednak wiązało z koniecznością zapewnienia stałej niskiej temperatury. Najbardziej efektywnym sposobem jest użycie odpowiedniej szafy mroźniczej. Przekonajmy się, dlaczego warto z niej skorzystać i zobaczmy, jakie produkty da się w niej przechowywać.
Działalność w branży gastronomicznej to konieczność przestrzegania wielu regulacji z zakresu bezpieczeństwa żywności. Wiążą się one z różnymi aspektami działania restauracji, barów i firm cateringowych. Łączą się zarówno z wymogami dotyczącymi standardów panujących w kuchni, jak i samych pomieszczeń oraz ich obsługą. Szczególne znaczenie mają też używane elementy wyposażenia. Dla zagwarantowania właściwego poziomu higieny, a także trwałości i wysokiej funkcjonalności powszechnie korzysta się z mebli ze stali nierdzewnej. Przekonajmy się, dlaczego są niezbędne i co sprawia, że sprawdzają się tak dobrze.
Lokale gastronomiczne podczas swojej pracy produkują bardzo dużą ilość odpadów, które należy w jakiś sposób posegregować i przechowywać. W momencie nieodpowiedniego ich przechowywania lub utylizowania, można narazić się na sporo problemów. Część z nich może zostać rozwiązana za pomocą schładzarek do odpadów. Tego typu szafy chłodnicze służą do przechowywania odpadów organicznych.
Szafa chłodnicza to podstawowe wyposażenie punktów gastronomicznych, ale także sklepów, magazynów i zaplecz firmowych. Obecnie dla wielu kupujących najistotniejsze jest jednak to, żeby takie urządzenie było nie tylko skuteczne, ale również energooszczędne. Z czego dokładnie to wynika i jak upewnić się, że szafa rzeczywiście taka będzie?