Specyfika działania i zastosowanie szaf chłodniczych

Branża spożywcza wymaga zastosowania różnorodnych urządzeń, które mają na celu chłodzenie produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach powietrza. Do grupy tego rodzaju towarów spożywczych zaliczamy przede wszystkim mięso i nabiał. W tym celu najczęściej wykorzystywane są szafy chłodnicze.

Krótka charakterystyka szaf chłodniczych

Teoretycznie standardowa szafa chłodnicza to nic innego jak specyficzny rodzaj lodówki, jednak o nieco innym zastosowaniu. Urządzenie to jest wykorzystywane przede wszystkim przez sklepy, lokale gastronomiczne, cukiernie itp. Szafy umożliwiają przechowywanie dużej ilości produktów żywnościowych, które nie powinny być zamrożone, a jedynie schłodzone do optymalnej temperatury, zwykle średnio 2-8°C. W ten sposób produkty dłużej zachowują swoją świeżość, aromat i smak.

Szafy chłodnicze zaliczamy do grupy profesjonalnych sprzętów chłodniczych. Wyposażone są w agregat - zewnętrzny lub wewnętrzny - służący do obniżania temperatury wewnątrz urządzenia. Działanie takiej szafy jest więc podobne do standardowej chłodziarki, od której różni się jednak wielkością, kształtem i specyfiką wykonania.

Oprócz produktów spożywczych typu mięso czy nabiał, w szafach schładzane są również półprodukty i produkty gotowe do spożycia, czyli np. desery. W zależności od specyfiki zastosowania można więc wybrać model szafy chłodzącej z drzwiami pełnymi, np. lokalach gastronomicznych, lub przeszklonymi - w cukierniach, gdzie wymagane jest właściwe wyeksponowanie towarów. Wówczas szafy chłodnicze wykorzystywane są jako ważny element mebli ekspozycyjnych.

Jak działają szafy chłodnicze?

Urządzeń chłodzących jest obecnie wiele na rynku i mogą one pracować zgodnie z różnymi metodami chłodzenia. Najczęściej jednak spotykamy się z chłodziarkami sprężarkowymi. Działanie chłodziarek sprężarkowych opiera się na sprężarce, która stanowi główny element tego systemu. Sprężarka zasysa i spręża czynnik chłodniczy z parownika i następnie przekazuje go do skraplacza, gdzie dochodzi do jego skroplenia. W ten sposób czynnik chłodniczy pobiera ciepło pochodzące z produktów umieszczonych w chłodziarce, które następnie wydalane jest na zewnątrz urządzenia.

Realizacje

lady chłodnicze warszawa

Regały chłodnicze

Regały chłodnicze, które Państwu proponujemy, to urządzenia kierowane do szerokiej grupy odbiorców. Ich stylistyka jest dostosowana do potrzeb Klienta. 

więcej
lady chłodnicze warszawa

Lady chłodnicze

Nasze lady chłodnicze to niezawodne urządzenia, które dopasowujemy do wystroju i cech charakterystycznych pomieszczenia, w którym świadczą Państwo swoje usługi. 

więcej
witryny cukiernicze

Witryny cukiernicze

Potrzebne są Państwu witryny cukiernicze? Oferujemy kilkadziesiąt różnych modeli, które mogą być dostosowywane do specyficznych potrzeb dzięki budowie modularnej.

więcej
wyspy warzywnicze

Regały i wyspy warzywnicze

Oferujemy Państwu szeroki wybór regałów i wysp warzywniczych, powszechnie stosowanych przy wyposażaniu sklepów.

więcej
Zobacz wszystkie

Dane kontaktowe

 

Iglootechnika S.C.

ul. Jana Kazimierza 53 A, lokal U165

01-267 WARSZAWA

 

Tel:(22) 211 31 41, (22) 211 33 43

Fax:(22) 211 34 56

Formularz kontaktowy

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.