Aktualności
Alkohol to jedna z najpopularniejszych używek, dlatego jego sprzedaż cieszy się dużym zainteresowaniem. Sklepy monopolowe nie muszą się zazwyczaj martwić o przetrwanie, ponieważ mają zawsze sporo klientów. Nic więc dziwnego, że powstaje ich coraz więcej. Aby sklep monopolowy przyciągał klientów, nie wystarczy jednak sam towar, ważny jest sposób zaaranżowania sklepowej przestrzeni i odpowiednia ekspozycja alkoholu. Te czynniki mają realny wpływ na obroty sklepów, dlatego zakładając tego rodzaju interes, warto zainwestować w dobre regały alkoholowe.
Każdy sklep, który ma w swojej ofercie produkty spożywcze, musi być odpowiednio umeblowany. Meble sklepowe powinny spełniać kilka podstawowych warunków, aby mogły dobrze sprawować swoje funkcje. Przede wszystkim muszą być trwałe, aby nie trzeba było ich zbyt często wymieniać. Sklep to miejsce, w którym każdy mebel i urządzenie jest eksploatowane bardzo intensywnie, dlatego muszą być wykonane z najlepszych materiałów, które gwarantują ich odporność na różne uszkodzenia mechaniczne. Ich konstrukcja musi być stabilna, dzięki czemu sklep będzie miejscem bezpiecznym zarówno dla pracowników, jak i dla klientów. Powinny też być estetycznie wykonane, żeby dobrze prezentować się w sklepie. Nie zapominajmy o ich funkcji estetycznej. Muszą stanowić atrakcyjną wizualnie ekspozycję dostępnych w danym miejscu towarów przeznaczonych na sprzedaż.
W wielu sklepach oraz punktach gastronomicznych możemy spotkać specjalne urządzenia służące do przechowywania w niskiej temperaturze łatwo psujących się produktów. Te urządzenia nazywamy szafami chłodniczymi. Takie szafy to coś więcej niż zwykłe lodówki. Dzięki nim możemy zapewnić odpowiednie przechowywanie żywności, a także estetycznie zaprezentować produkty przed naszymi klientami. Te dwa aspekty szaf chłodniczych decydują o zasadności ich posiadania.
Wchodząc do sklepu, rzadko zastanawiamy się nad oświetleniem, jakie tam panuje. Wydaje nam się to naturalną sprawą, o której nie trzeba nawet myśleć. Jednak projektując sklep, sporo czasu i uwagi trzeba poświęcić na właściwe zaprojektowanie systemu oświetleniowego. Dlaczego jest to takie ważne? Okazuje się, że dobrze dobrane oświetlenie sklepu wpływa pozytywnie na zakupowe zachowania odwiedzających go klientów oraz jest jednym z podstawowych elementów kreujących atmosferę panującą w danym miejscu. Krótko mówiąc - od światła może zależeć rentowność naszego sklepu oraz to, jak będzie się kojarzył klientom i czy będą chcieli do niego wracać.
Każdy sklep powinien być miejscem funkcjonalnym, możliwie najlepiej wykorzystującym dostępną przestrzeń oraz dobrze się prezentującym. Wygląd sklepu jest niemal tak samo istotny co jego praktyczne wyposażenie. Jak wybrać odpowiedni regał sklepowy? W dzisiejszym wpisie postaramy się wyjaśnić jakie cechy powinien posiadać dobry regał sklepowy.
Wiele oferowanych przez sklepy, restauracje i kawiarnie produktów spożywczych wymaga określonych warunków termicznych. Jeżeli nie zostaną one zapewnione, produkty szybko się zepsują, a ich spożycie może być dla nas szkodliwe. Wyroby cukiernicze składają się często z pysznych kremów na bazie śmietany, świeżych owoców i polew – wszystkie te składniki wymagają przechowywania w obniżonej temperaturze, która powoduje, że dłużej nadają się do konsumpcji. To samo tyczy się lodów, które z założenia muszą być deserem serwowanym na zimno w celu ochłody w gorące, letnie dni.
Kto z nas nie pamięta tradycyjnych sklepów mięsnych, z ich ogromnymi maszynami do krojenia? Czasy jednak zmieniły się, a postęp nastąpił także w branży gastronomicznej. Współczesne krajalnice do wędlin to zgrabne, estetyczne maszyny, mogące kroić wędliny szybko, sprawnie i z zachowaniem wymogów sanitarnych.
Jakie standardy powinny spełniać, dowiesz się czytając nasz wpis.
Alkohol w dalszym ciągu stanowi jeden z najlepiej sprzedających się rodzajów towaru na rodzimym rynku spożywczym. Na wzrost jego konsumpcji mają wpływ nie tylko efektowne wizualnie reklamy telewizyjne czy billboardy na ulicach naszych miast. Wpływ na sprzedaż alkoholu ma także sposób jego ekspozycji. Przede wszystkim na półkach powinien panować porządek, a alkohole powinny być posegregowane wedle gatunków.
Ważne jest, by dobrze opisać półki. Jakie rozwiązania ułatwią ekspozycje alkoholu?