Aktualności
Goście punktów gastronomicznych coraz częściej zwracają uwagę na jakość składników oraz ich właściwości zdrowotne. Dużą popularnością cieszą się więc odpowiednio przygotowane świeże warzywa i owoce, które zazwyczaj najsmaczniejsze są w postaci różnego rodzaju sałatek. Aby jednak w punkcie gastronomicznym zorganizować bar sałatkowy przyciągający uwagę klientów, niezbędny jest odpowiedni sprzęt. Jaki dokładnie?
Przedmioty ergonomiczne to takie, które w pełni przystosowane są do potrzeb człowieka. Jest to jedna z ważniejszych cech, na którą zwraca się uwagę podczas projektowania i tworzenia narzędzi, urządzeń, a także elementów wyposażenia przestrzeni, w których pracują ludzie. Ergonomicznością muszą wyróżniać się również lady sprzedażowe, które stanowią jeden z podstawowych mebli w każdym sklepie.
Popyt na warzywa był, jest i zawsze będzie, bo każdy przecież je spożywa. Nie trzeba więc specjalnie zachęcać ludzi do ich zakupu, ale kilkoma prostymi sposobami można znacznie zwiększyć ich sprzedaż. Najlepszą reklamą warzyw w sklepie jest ich odpowiednie wyeksponowanie. Na początku może się wydawać to niełatwe, jednak wystarczy poznać kilka zasad i wybrać odpowiednie wyspy czy regały na warzywa, aby żaden klient nie przeszedł obok nich obojętnie. W tym artykule podpowiadamy jaka powinna być prawidłowa wyspa warzywnicza.
Krajalnice to urządzenia, które w dzisiejszych czasach są już czymś zupełnie normalnym. Kiedyś ich ręczne wersje były traktowane jak coś, co zastąpić ma nóż do chleba i właśnie do krojenia tego produktu były najczęściej wykorzystywane. Potem pojawiły się krajalnice elektryczne, które stanowiły już pewien przeskok technologiczny, który z wielkim impetem wszedł do naszych domów. Dzisiaj krajalnice stanowią wyposażenie nie tylko kuchni domowych, ale ich profesjonalne wersje są niezastąpionym elementem wyposażenia sklepów spożywczych, mięsnych czy innych miejsc związanych z przygotowywaniem posiłków. Dziś chcemy bliżej przyjrzeć się krajalnicy grawitacyjnej, czyli jednemu z popularniejszych rodzajów krajalnic. Jakie są zasady jej działania i gdzie szczególnie znajduje ona swoje zastosowanie? Sprawdźmy to!
Meble sklepowe są niezastąpione w eksponowaniu zalet asortymentu. Pomagają organizować przestrzeń wewnątrz obiektu oraz nadają jej niepowtarzalnego charakteru. Funkcjonalność, a także walory mebli sklepowych zależą od materiałów, z których zostały wykonane.
Automatyczne krajalnice do wędlin są już standardowym wyposażeniem w sklepach mięsnych i supermarketach. Chętnie wykorzystywane są także w punktach gastronomicznych, firmach cateringowych i placówkach handlowych, prowadzących sprzedaż produktów przetwórstwa mięsnego czy serów. Popularność krajalnic do wędlin jest w pełni uzasadniona – ułatwiają pracę ekspedientom, usprawniają obsługę klienta, a tym samym przyczyniają się do wzrostu zysków.
O tym, że transport i przechowywanie żywności wymaga specjalnych środków transportu i procedur postępowania wie każdy i o tym dyskutować nie będziemy. Chcemy natomiast dzisiaj przybliżyć wam temat samego transportu żywności. W czym prawidłowo przechowywać i transportować żywność, aby mogła być ona później bezpiecznie sprzedawana, przechowywana, czy też poddawana ostatecznej obróbce w gastronomii?
Produkty spożywcze w zależności od rodzaju wymagają zapewnienia różnych warunków przechowywania czy to w punktach usługowych, czy w gastronomii. Szczególnie ważne jest zapewnienie odpowiednich warunków termicznych sprzedawanym w sklepach mrożonkom. Nie raz zapewne zastanawialiście się, czy artykuły mrożone, które kupujemy, są przechowywane we właściwy sposób?. Zobaczmy, jak zatem powinny być przechowywane mrożonki w sklepach?