Regały sklepowe i witryny mroźnicze – aktualności
Zapraszamy do śledzenia aktualności naszej firmy! Na bieżąco prezentujemy najnowsze technologie i nowe propozycje ofertowe. Jeśli szukasz innowacyjnych rozwiązań i nowoczesnego stylu mebli sklepowych, sprawdź, co przygotowaliśmy w tym sezonie. Poniżej znajdziesz również informacje na temat imprez i targów, w których uczestniczymy oraz nowych wydarzeń z życia firmy. Rozwijamy się dla Ciebie, po to byś mógł usprawniać swój biznes. Bądź bliżej nas!
Aktualności
Lady chłodnicze znajdują najszersze zastosowanie w branży spożywczej. Służą do ekspozycji oraz przechowywania produktów, których świeżość zależy od utrzymania odpowiedniej temperatury otoczenia. Do takich produktów zaliczyć można mięso, nabiał czy też wyroby cukiernicze. Poza sklepami i lokalami gastronomicznymi lady chłodnicze wykorzystuje się też w innych punktach usługowych. Wśród nich są kwiaciarnie. Do czego służą lady chłodnicze w kwiaciarniach? Sprawdźmy, jaka jest ich funkcja i do czego się przydają.
W urządzeniach chłodniczych takich jak np. szafy lub witryny chłodnicze wykorzystuje się różne technologie chłodzenia. Jedną z nich jest chłodzenie grawitacyjne, znane również jako chłodzenie statyczne. Technologia ta jest jedną z najprostszych i najczęściej wykorzystywanych w urządzeniach chłodniczych, które znajdują zastosowanie w przechowywaniu różnych typów produktów. Co ją charakteryzuje oraz czym różni się od przeciwstawnej do niej technologii chłodzenia dynamicznego? Na te pytania odpowiadamy w dalszej części niniejszego artykułu.
Krajalnice umożliwiają precyzyjne krojenie żywności w plastry. Bez nich trudno wyobrazić sobie hipermarkety, sklepy mięsne czy też niektóre lokale gastronomiczne. Różnorodność dostępnych krajalnic sprawia, że przedsiębiorcy mają nie lada zagwozdkę przy wyborze urządzenia. Ostateczny pojedynek dotyczy zwykle krajalnic grawitacyjnych i automatycznych. Która z nich jest lepsza? Aby ułatwić podjęcie ostatecznej decyzji przy wyborze, w dzisiejszym artykule przybliżamy zalety obu urządzeń.
Właściwa ekspozycja towarów ma duże znaczenie przy ich sprzedaży. Artykuł nie tylko powinien być dobrze widoczny, ale także jego otoczenie musi zachęcać do zakupu. Półki i regały muszą być czyste i schludne oraz odpowiednio wkomponowane w wystrój całego sklepu. Szczególnie ważna pod tym względem jest ekspozycja pieczywa. Wypieki oprócz tego, żemuszą dobrze się prezentować, powinny też być odpowiednio zabezpieczone przed zarazkami i innymi zanieczyszczeniami. Poniżej podpowiadamy, jakie regały piekarnicze wybrać, by połączyć estetykę z funkcjonalnością.
Lody to najlepsza przekąska w czasie upałów. Ich sprzedaż wymaga jednak wyposażenia sklepów i lokali gastronomicznych w urządzenia, które umożliwią ich przechowywanie w odpowiednich warunkach. Do takich urządzeń zalicza się konserwatory do lodów. Konserwatory zostały zaprogramowane w taki sposób, by utrzymywać niskie temperatury, które zapobiegną stopieniu przekąsek. Ponadto służą do ekspozycji smaków w miejscu sprzedaży. O tym, jak działają oraz z czego są zbudowane, piszemy w dalszej części artykułu.
Bez względu na wielkość czy przychody lokalu gastronomicznego lub sklepu spożywczego, wraz ze wzrostem utargu zwiększa się zapotrzebowanie biznesu na większa przestrzeń chłodzącą. Dobrze zagospodarowane zaplecze chłodnicze pozwala nie tylko na efektywne magazynowanie produktów spożywczych ale i zaoszczędzenie na powierzchni użytkowej. Jeśli przestrzeń, na której zorganizowane zostało zaplecze chłodnicze nie jest zaplanowana w sposób przemyślany łatwo o niepotrzebne "zagracenie" jej i utrudnienie pracy osobom, które z niej korzystają. Żeby tego uniknąć warto już na początkowym etapie funkcjonowania biznesu wziąć pod uwagę ewentualne zwiększenie przestrzeni zaplecza chłodniczego. Samo zaplecze, choć niezbędne, nie powinno być jedynie zaprojektowane pod kątem wygody użytkowania. Głównym celem prowadzenia interesu jest poszerzanie wpływów, a rachunki mają znaczący wpływ na dochód i tym samym finanse firmy. Warto więc organizować pracę i przestrzeń w sposób możliwie najbardziej ekonomiczny.
Zamrażarki skrzyniowe mają szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej i handlu, ale i w gospodarstwach domowych. O ile towarów przechowywanych w zamrażarkach jest niewiele jedynym zmartwieniem po zakupie jest znalezienie dla niej odpowiedniego miejsca, tak by urządzenie miało stały dostęp do prądu oraz by nie przeszkadzało użytkownikom przestrzeni w poruszaniu się po niej. Bywa jednak, że jedna zamrażarka to zdecydowanie za mało i niezbędny jest zakup kilku urządzeń chłodzących. W takim przypadku wyzwanie stanowić może rozplanowanie ich położenia w pomieszczeniu tak, by nie zabierały przestrzeni potrzebnej do normalnego funkcjonowania, ale i by dostęp do nich był możliwie najprostszy. Ekspozycja zamrażarek skrzyniowych zależy więc głównie od ich wymiarów, wielkości i planu pomieszczenia docelowego oraz rozmieszczenia źródeł prądu.
Szafy mroźnicze, czy szerzej znane zamrażarki przemysłowe znajdują zastosowanie głównie w gastronomii i sklepach spożywczych. Urządzenia, wykorzystywane w miejscu, którym są poddane codziennej eksploatacji tj. wielokrotne otwieranie drzwi, musi spełniać najwyższe standardy jakości. Niejednokrotnie bowiem, niepoprawnie działająca szafa mroźnicza może generować porządne straty dla firmy. Warto jednak zadbać o to, by była ona sprawna na co dzień, a dodatkowo, by jej parametry techniczne pozwalały na zaoszczędzenie możliwie najwięcej energii elektrycznej, co przekładać się będzie w perspektywie na realne oszczędności finansowe. I to właśnie takie urządzenia chłodnicze uznaje się za ekologiczne. Zużycie energii elektrycznej można ograniczyć, a takie kroki, choć niepozorne i być może nieintencjonalne są wyrazem troski o środowisko naturalne. A to nie wszystko...